Den första halmbalsväggen byggdes under höstens kurs. En annan vägg har dokumenterats litet noggrannare, bilder från den väggen kommer här.

Detta väggavsnitt är nu klar för halmbalarna. Stolparna har klätts med en gipsskivedistans och papper. Distansen behövs för att den putsade balväggen inte skall komma för långt in i huset. Papprersremsorna har jag för att förhindra sprickor i putsen där putsen möter trä. Sockeln har jämnats av med lerbruk och klätts med en skumplastmembran. detta för att förhindra att fukt sugs upp i halmen från betongen i sockeln.

Pasted Graphic

Första varvet lagt. Längst till höger har jag en bal stående på kortändan, detta för att jag inte skall behöva dela så många balar. Vid detta varv skruvar jag fast en skruvögla i de inre stolparna och drar ut ett snöre till utsidan av väggen. Detta görs för att jag när väggen är klar, skall kunna stadga väggen genom att binda fast en "latta" på väggens utsida. Förhindrar på detta sätt att den färdiga väggen faller utåt.

Pasted Graphic 1

Andra varvet på gång. Här syns också att jag har smetat lerbruk på stolparna. Det är svårt att få lera mellan bal och stolpe när balväggen är rest. Här har jag också fyllt mellanrummen mellan balarna med löshalm. Detta gör jag varje varv.

Pasted Graphic 2

Tredje varvet. Dags för nya skruvöglor och snören. Detta varv slår jag i några dymlingar (träpinnar, ca 80 cm långa) och binder dom mot skruvöglorna. Detta stadgar upp väggen. En stabil vägg är bra att ha när det sista balvarvet skall läggas på tre meters höjd.

Pasted Graphic 3

Fjärde varvet.

Pasted Graphic 4

Oops, nu gick det för snabbt. Vi skulle ju ha ett fönster i väggen också. Ramen till detta sätts in och min medhjälpare Jan Peter betraktar förnöjt resultatet. Ramen är så fastsatt i stolparna bakom att den kan glida nedåt om de undre balarna sjunker ihop något. Nya skruvöglor, snören och dymlingar.


Pasted Graphic 7

Femte varvet. Här syns några tillfälliga lattor uppbundna. När vi pressar in balarna hårt i väggen kan speciellt hörnen komma ur läge. Lattorna hjälper mot denna deformering.

Pasted Graphic 9


Sjätte varvet. Här har jag satt upp ett stöd för att hörnet inte skall komma ut för långt från stolpen inne i huset.

Pasted Graphic 1

Ytterligare ett par varv. Nu har jag vikit upp takmembranet så att jag kan komma åt att jobba uppifrån. Det behövs när jag skall slå in dymlingarna och när jag går på väggen för att pressa ned den så mycket som möjligt. Nu kan jag också binda in dymlingarna mot loftets golvstöd (se bilden ovan). Detta sista varv får en extra lång dymling per bal. Som ni ser har jag inte behövt ha någon byggställning förutom några halmbalar som staplats som trappa. De sista balarna har vi burit upp på loftet och sedan lagt de två sista balvarven därifrån.

Pasted Graphic