19.02.2016
Så skall vi göra ett nytt försök att få bakugnen färdig. Darius kommer den 29.2 och jag hoppas att vi kan elda i den för första gången den måndagkvällen. Har gjort en hel del på den nya hemsidan, hoppas att jag kan lansera den inom en månad. Vårens lerkliningskurs är klar för anmälan, se här.

19.12.2015
Ingen eldning i ugnen än, ett spjäll och bakugnsvalvet saknades vid fortsättningen den 3 des. Däremot är skorstenen och murningen av massugnens utsidan färdig. Ugnen blir klar i januari.
Nästa års lerkliningskurs (den sista?) blir preliminärt den 31.3 - 2.4.

God Jul och Gott Nytt År

27.11.2015
Dags att göra klar massugnen. Alla intresserade är välkomna att hjälpa till den 3-4.12. Johannes har lovat att vi kan elda i den den 4.12. Skall bli kul.


13.10.2015
Efter en händelserik vecka är nu ugnsmurningskursen avklarad (se under Kurser & Besök). Ugnarna blev inte klara på kursens 4 dagar och skall färdigställas om tre eller fyra veckor. Taket över köksdelen är nu belagt med skiffer och ruterfönstret inputsat (se bilden nedan). Återstår att koppla in solfångarna före vintervilan. Skall också försöka göra något åt gavlarna.
Pasted Graphic

01.07.2015
Har inte hänt så mycket sedan sist. Litet mera putsarbete ock elinstallationer. Solfångarstativet är också på plats på taket. Kursen i murning av finsk massugn är nu klar för anmälan.


26.05.2015

Vårens lerkliningskurs är avslutad med gott resultat. Numera är hela utsidan putsad med grovputs och vardagsrumsdelen har också putsats med ett andra putslager På husets insida finns bara ca två m2 halmbalsyta kvar att putsa. Solfångaren kommer upp senare denna månad och VVS och El tar samtidigt ett steg framåt. Under kommande korta semester skall jag försöka göra något åt gavlarna och balkongen. Sent i höst planerar vi en kurs i murning av massugn, en energieffektiv typ av kakelugn, info senare. Skall också försöka hinna med den nya hemsidan.

24.03.2015
Huset har klarat sig bra över vintern. Värmen har varit ca 12 C inomhus. Ventilationen har också varit i gång och torkat ut eventuell fukt. Har inte skrivit mycket på hemsidan eftersom en förbättrad hemsida är under utformning. Ser fram mot lerkliningskursen i maj.


08.12.2014
Så närmar sig slutet på byggåret 2014. Huset har isolerats med cellulosafiber i taket och de stora fönstren och fönsterdörrarna är inne. Återstår fyra småfönster och isolering i fönstersmygarna. Återstår också en dag av byggande detta år. Låste om mig för första gången senaste helg. Huset skall nu vara tätt och jag satte på husets första värmeelement i går. Förväntar mig att innetemperaturen blir några grader över utetemperaturen. Så här ser huset ut nu, obs inga presenningar fladdrande från tak och väggar denna vinter. Gavlarna får jag ta itu med nästa år.

DSCN1038

20.10.2014
Har äntligen fått tid att uppdatera hemsidan. Hösten har varit ganska hektisk under den tid jag kunnat vara på bygget. Lerkliningspartyt (se under Kurser & besök) var effektivt och vi hann putsa de flesta innerväggar. Det vattenskadade yttertaket har nu ett nytt membran och är skifferbelagt. Det mesta av innertaket har jag pappat. Återstår att blåsa in cellulosafiber. Fönstren är beställda, den sista leveransen kommer nästa månad. Med fönstren inne är huset tätt och isolerat, dags att sätta på värmen innan vintern slår till. Det är efterlängtat kan ni tro.

01.09.2014
Höstens kliningskurs är inställde. Det blir ett lerkliningsparty i stället. Mera info under fliken Kurser & besök.


12.06.2014
Efter vårens kliningkurs, starten på kliningen inomhus samt en hel del städande börjar huset se nästan färdigt ut. Ser fram emot höstens byggande, då skall jag avsluta takarbetet och hoppeligen få in alla fönster. Då kan jag ta ned den sista presenningen, skönt. Det blir en kliningskurs i höst också och jag hoppas att vi får upp en stor del av det första lagret lerputs på innerväggarna.

Med taket klart och fönster inne är det dags att koppla på värmen och flytta in. Sedan är det bara golven, de sista putslagren inom och utomhus, det elektriska, VVSen, köksinredningen, massugnen, mellanväggarna, skärmtaket ovan ingången .... Ser ut om jag har att göra några år till.

08.05.2014
Våren har kommit och därmed har också byggsäsongen inletts. Har än så länge mestadels städat i huset och på tomten, sågat bräder till panelen på gavlarna och förberett lerkliningskursen. Har hittills 4 anmälda till kursen. Planerar att göra det mesta av byggandet i höst när det är lättare att få semester.

17.01.2014
Dags för en sen uppsummering av fjolåret. 2013 gick inte alls efter planerna, fick inte alls byggt så mycket som jag hade planerat. Det som gick enligt planerna var lerkliningen. Vi hade ett par bra kurser och jag tyckte vi hann med mycket. Fick också upp en del av skiffertaket och plåttaket (som sedan solfångarna skall vila på). Resten av året var mest bedrövelser. I början av juni slet jag av en sena i knäet, opererades och gick på kryckor mest hela sommaren. När jag på höstkanten kunde ta mig ut till bygget upptäckte jag en vattenskada; taket hade läckt. Måste ta bort stora delar av takets mögliga cellulosaisolering och en del av en halmbalsvägg. Halmbalsväggen är återuppbyggd men cellulosaisoleringen i taket saknas fortfarande. Vattenskadan tärde hårt på penga och tidsbudgeten och gjorde att jag inte hann få in några fönster. Huset har alltså stått kallt ännu en vinter.

Hoppas 2014 blir ett bättre byggår. Planerar som bäst årets lerkliningskurs, som går i slutet av maj.

23.09.2013


Alla årets kurser är nu färdiga. Tack alla deltagare. Några bilder med kommentarer finns under Kurser & besök. Där finns också en länk till TV4s reportage från halmbalsbygget.
Hoppas vi kan ha en lerkliningskurs kommande vår också. Inkommande lördag planerar jag en lerkliningspartaj om vädret tillåter. Alla är välkomna, inga lerkliningserfarenheter fordras. Kolla med mig på telefon på torsdag.

19.09.2013

Länge sedan förra inlägget. Har hoppat kring på kryckor mest hela sommaren och bara kunnat besöka bygget en gång under hösten. Upptäckte då en vattenskada (taket läckte), som ledde till att en del takisolering och några halmbalar i toaväggen måste tas bort. Har varit upptagen av detta + lerkliningskursen och därför inte haft tid till någon uppdatering. I morgon börjar skifferläggningskuren. Mer om kurserna senare. Jag blir kvar en vecka till och kanske avslutar vi byggperioden med ett putsarpartaj i helgen om en vecka.

11.06.2013

Förra veckans stora begivenhet var skifferläggningskursen. Tyvärr slet jag av en sena i knäet just före kursstart och kunde inte vara med. Men kursen blev av och resulterade i några m2 skiffertak. Har själv inte sett resultatet, bara bilder. Den som missade vårens kurser får en ny chans i höst, då går båda kurserna på nytt i september. Själv missar jag en del byggande i sommar men hoppas kunna komma igen i höst med friska tag.


22.05.2013

Så har en ny vecka gått med intensivt byggande. Invändigt har allt pappats (vindskyddspapper har satts upp) och cellulosafiber har blåsts in både tak och gavlar. Återstår en dag innan allt är klart. Lerkliningskursen har resulterat i två klinade väggsektioner. Vi har också gjort prover med olika kliningsresept och en färgsvariant. Proven skall ytbehandlas och får sedan stå ute över vintern för att testa hållfastheten av ytskiktet. Rapport kommer senare.
Takläggningskursen om två veckor ser också ut att bli av (se vidare på www.sv.se). Anmälan till sv. Planerar också att köra några kurser i höst, oklart vilka än så länge.12.05.2013

Så var det dags för en liten rapport från bygget. Har haft problem med att komma ut på nätet och in på min hemsida, därav det det långa uppehållet. Nu skall det fungera.
Har haft byggsemester den senaste veckan och byggt en del inne i huset. Bla har jag dragit ventilationsrör och klätt insidan av gavlarna med diffusionsöppen pappmembran. Ett par dagars jobb återstår innan vi kan fylla gavlar och tak med cellulosafiber. Nu skall jag förbereda för lerkliningskursen senare den inkommande veckan.
Den stora nyheten är att gaveln mot vändplan är färdig. En bild på den får avsluta rapporten.

Pasted Graphic


17.3.2013

Nytt år och ny byggsäsong. Börjar så smått att bygga på huset invändigt för att kunna fylla cellulosaisolering i tak och gavlar. Litet brädsågande skall jag också försöka hinna med. Har fått ett preliminärt datum för lerkliningskursen, fredag och lördag 17 - 18.5. Återkommer med mer info när sådan finns.


14.12.2012

Då var det dags att summera det gågna året. Beslöt att inte stressa in värmen i huset i år. Arbetet med gavlarn är nästan klart, återstår en gavel mot vändplan. Många konstiga vinklar och svårigheter att komma åt alla skrymslen försenade arbetet. Balkonggolvet är också klart. Halmbalsväggarna är uppe, allt klart utom en del av övergångarna mellan tak-halmvägg. Cellulosaisoleringen klar i vardagsrumstaket, dock inte i det övriga taket. Alla gavlar och vägganslutningar skall göras klara innan den sista isoleringen sprutas in. Två tillfälliga fönster och en dörr är monterade, detta gör att huset nu är ganska vindtätt. En av fyra halmbalsväggar är putsad. Presenningar täcker fortfarande största delen av huset, Presenningarna på taket skyddar membranet för UV strålning och de andra skyddar halmväggarna för direkt regnpåslag. Innomhus har jag nu en fungerande vattentoa. Så här ser huset ut i vinterkläder.

Pasted Graphic

Nästa vår skall vi göra gavlarna helt klara och spruta in den sista cellulosafibern. Efter det kan vi starta med takläggning, plåt under solfångarna och skiffer resten. Hoppas kunna ordna en kurs i hur man lägger skiffertak och en kurs i lerklining av halmbalsväggar, allt i maj eller början av juni. När hösten kommer hoppas jag att allt är klart för att koppla på värmen i huset och att köra alla presenningar till återvinningen.

27.9.2012

Vecka 38 var händelserik. Alla balväggar är nu uppe i höjd med loftgolvet. Gaveln mellan husdelarna är klar och cellulosafiber har blåsts in i vardagsrumstaket. Har haft besök av VLT och Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Är ca en veckas arbete från att kunna koppla på värmen i huset.

8.9.2012


Har sedan sist varit ett par helger på bygget. Mest städning, men också några varv halmbalsvägg. Hela vecka 38 kommer jag att vara på plats och bygga vidare, ser då om det blir möjligt att få in värmen i huset före vintern kommer. Chansen finns fortfarande.

21.08.2012

Så var halmhuskursen avklarad. Sex kursdeltagare fick lära sig att bygga väggar med halmbalar och att lerklina dem, allt under ledning av Ulf Henningsson. Två väggsektioner byggdes upp av halmbalar och en vägg klinades på utsidan. Tack alla medverkande. En tidningsartikel med mera detaljer kommer i Gröna Draken nästa månad. Fick inte med mig kameran hem så inga nya bilder kan laddas upp förrän om två veckor. De återstående halmbalsväggarna byggs upp under några förlängda veekendar, hör av er på telefon eller mail om ni vill få en praktisk erfarenhet av hur det går till att bygga halmhus.

05.06.2012

Halmhusbyggarkursen är bestämd till 9 tom 11 augusti, Studieförbundet/Vuxenskolan står för arrangemanget och tar upp anmälningarna (http://www.kurser.se/Halmhusbygge_med_lerklining_181985.htm). Jag har själv varit på några liknande kurser tidigare och tyckt att de har varit mycket givande. Hoppas på en bra kurs och bra väder.

Har sedan sist byggt på huset en vecka. Snickarn och jag har förberett för höstens kurs. Vi har satt upp hörn i trä för att halmbalarna skall få något att stöda sig mot. Vi har också förberett för fönster. Hoppas också att vi skall hinna få gavlarna klara för cellulosafyllning. Gaveln mot sjön ser nu ut som på bilden, den har fått två hörn och en ytterväggsgavel.

Pasted Graphic

Har nu också gjort om fliken Bygghistorien. Kommer att fylla på där i nära framtid.11.08.2010.
Kommer inte att hinna sätta in halmbalarna i väggarna, byggsemestern är på väg att ta slut. Hoppas dock på ett gynnsamt skördeväder, goda balningsförhållanden och att balarna kan övervintra i huset. Huset får stå kallt i vinter under ett tak av presenningar.

29.04.2012

Har under vinterns lopp besökt huset några gånger för att se om det klarat stormarna. Det har det gjort. Har också passat på att såga nya asp och ekbräder. Ser också ut som om en halmhusbyggarkurs kan ordnas andra helgen i augusti. Snickarn och jag skall jobba med att göra gavlar och trähörn till huset vecka 21. Årets byggsäsong blir i augusti med väggresning, putsning och takläggning. Hoppas slippa de flesta presenningar till nästa vinter, innan vargavintern kommer. För denna profetia vill jag inte se förverkligad:

För länge sen i sagans värld
tre grisar sökte en egen härd
Bror duktig satte gedigen prägel
han byggde ju ett hus av tegel
Den andra grisens vision framträder
han byggde sitt hus av bräder
Den tredje drömde och nynna en psalm
sen fixa han till en koja av halm

Vargen som kom ville grisarna illa
men Duktig satt trygg i sin tegelvilla
Den andra nu säkert vargen räder
han sitter och darrar bak väggar av bräder
Halmhusets herre som tänkte så stort
med honom har vargen nu kråset smort

Å sensmoralen vi komma till
bygg gärna men inte som vargen vill

Magnus


Nej, det här duger inte i dagens energisnåla tider, så här skall det vara:

I de nu så moderna tider
två grisar sitter i kylan och lider
Bror Duktig i sin tegelvilla
håller värmen genom att inne grilla
Han i huset av bräder
han kör med många lager kläder
Men grisen i huset av halm
han håller sig säkert varm
han bor i sin värmevison
en halv meter halmisolation

... men sensmoralen blir densamma

Pasted Graphic

15.11.2011
Dags att sammanfatta årets byggnation. Byggandet har gått ut på att göra allt klart för att kunna resa halmbalsväggarna kommande vår. Sockeln är klar, balarna finns på plats, leran är beställd. Innan vi sätter upp halmbalsväggarna skall hörn i trä, fönster och dörröppningar göras. I vinter skall jag också göra allt klart för fukthaltsmätningar i en halmbalsvägg.

Pasted Graphic

01.09..2011
Årets mest intensiva byggperiod är nu avklarad. Yttersidan av huset har inte förändrat sig nämnvärt, presenningarna täcker fortfarande tak och väggar. Taket har dock fått ett vattentätt membran på ovansidan av takstolarna och ströläkten är skruvad. Eftersom membranet inte är UV beständigt har vi lagt på presenning. I källaren har vattnet blivit inkopplat och största delen av avloppet är klart. Inne i huset är en mellanvägg klar.

Grävmaskinen jobbade i två dagar med att snygga till tomten. Har därför kunnat plantera de första bärbuskarna och fruktträden. Det har också blivit gott om plats för halmbalarna, som anlände för två veckor sedan.

Senare i höst hoppas jag hinna med att göra lilla taket över köket. Skall också försöka få tag på lera till lerkliningen. Planerar en kurs i halmbalsbyggning till försommaren 2012.

03.08.2011
Så var det dags för höstens byggsväng. Har planerat att vara på Fröholmen från den 6.8 och tre veckor framåt. Tyvärr har min snickare gått och blivit industrianställd och kan därför inte vara med i höst. På den positiva sidan verkar jag få några riktigt bra halmbalar, hårdpressade och något större än standard. Får se hur långt jag hinner. Nästa uppgradering av hemsidan i september.

15.06.2011
Har genomfört vårens byggperiod. De senaste två verkligt varma veckorna har jag sågat mera aspbräder, fått socklarna gjutna och de sista två stolparna resta. Har också börjat putsa i källaren. Det har börjat klarna hur yttertaket skall göras, hur VVSen skall kopplas och husautomationen skall installeras. Tyvärr verkar det som om det blir ont om halm nära mig i höst, det har varit för torrt för att höstvetet skall växa bra.

Nu när socklarna är klara kan vi börja med gavlarna under taken (den del av väggen som skall fyllas med cellulosafiber) och fönster och dörrar. Vi kan också sätta upp membranen i taken inför fyllning med cellulosafiber. Men allra först skall en grävmaskin göra klart runt huset och resten av tomten. Allt detta efter industrisemestern. Sedan får vi se hur det går med tillgången på halmbalar.

01.05.2011
Har inspekterat huset några gånger i vinter. Huset verkar ha klarat vintern bra, inget vatten har läckt in fastän det har varit mycket snö på taken.
Pasted Graphic

Har inte gjort något åt huset än i år, däremot har jag sågat bräder av asp till innertaket. Dessa skall nu torka till i höst och sedan hyvlas med spont. Har några aspstammar kvar att såga för att det skall räcka till alla taken.

Planerna just nu är att de kommande två veckorna bygga formar till husets socklar. Socklarna skall vara underlag för halmbalsväggen. Socklarna byggs upp med skumglasskivor ytterst och sedan fylls formarna med skumbetong. Sedan kan en grävmaskin göra färdigt runt huset och den övriga tomten. Halmbalarna kommer inte på plats förrän i höst (om höstens halmskörd inte regnar bort). Har byggsemester i månadsskiftet maj/juni och i augusti.


02.01.2011
Nytt år och nya utmaningar. Kommer den närmsta tiden att utvidga hemsidan med några nya flikar, speciellt under energirubriken. I vår skall jag gjuta socklarna till halmbalsväggarna. Sedan hoppas jag att jag också lyckats få tag på halm till balproduktion. Det verkar vara betydligt svårare än planerat. Har tänkt tillverka byggbalar från stora runda halmbalar. Lyckas det behöver jag inte vänta till hösten för att få tag i lämpliga balar.