Dagbok


Detta är min byggdagbok, startar 2011. Här samlar jag det som nyligen hänt, mina planer framöver och annat smått och gott. Eftersom det kan gå flera månader mellan besöken på byggplatsen kan det också vara långt mellan uppdateringarna.

13.09.2022

Då är det dags att avsluta denna sida, inte mycket kvar att rapportera. Jag kommer att komplettera några flikar men det nya jobbet sker på det nya huset som får egen hemsida.


Det senaste har varit att jag har återvunnit skorsten och massugn.


22.07.2022

Dags med en uppdatering. Huset är nu rivet. Betonggrunden är kvar och kommer att utgöra grunden också i det nya huset. Socklarna är skadade och kommer att repareras. Bygglovsansökan för det nya naturhuset är inlämnad och planeringen i full gång.

 

Planerar att ge det nya huset en egen hemsida med uppstart i höst.


30.05.2022

Rivningslovet har äntligen kommit och rivarna är på väg, troligen rivs huset nästa vecka. Jag har tagit tillvara skkiffertaket och tänker spara några fönster. Skall också plocka ned halva skorstenen innan rivarna sätter igång. 


Skissar också på nytt hus. Hoppas det blir ett naturhus, dvs i mitt fall ett halmhus innuti ett växthus. Huset blir mindre för att rymmas inom budgetramarna jag fått av Länsförsäkringar. Det kommer att byggas på det gamla husets grund.


25.03.2022

Har varit på brandplatsen några gånger under året. Har mest städat och försökt ta till vara det som kan återanvändas på något sätt. Länsförsäkringar har gjort analyser av prov från vägar och tak och konstaterat att huset är delvis vattenskadat och helt rökskadat. Huset skall därför rivas, troligen någongång efter påsken. Hur det blir med eventuellt nytt hus är inte beslutat, beror bla på vad Länsförsäkringar värderar det brunna huset till.


15.01.2022

Det nya året började med en tråkig händelse, nämligen att huset har brann ned. Tisdag em var jag inne i Västerås när en granne ringde mig och frågade om jag visste att mitt hus stod i lågor. När jag kom till huset var polis och brandkår på plats och släckningsarbetet i full gång. 

Vardagsrumsdelen har totalskadats medan resten av huset har rök och fuktskador. Mitt förskringsbolag, Länsförsäkringar, skall utvärdera hur stora skadorna är och om hela huset måste rivas. Besked nästa vecka. Jag skall lägga upp en sida, Branden, med bilder och mer info om branden.


03.12.2021

Bygglovsansökan för ombyggnaden av massugnen kom aldrig fram till Västerås stad. En ny är inskickad men det tar uppskattningsvis 14 veckor innan den behandlas. Därför blir det ingen kurs i januari utan kursen flyttas fram till 28.4.2022. 


24.09.2021

Dags att sammanfatta sommarens och höstens aktiviteter. Har äntligen ett nytt badrumsgolv. Det nya golvet är klart bättre än det gamla. De rödbruna figurerna är fler och större. Mellanrummet är gjutet med vitcement och vit marmorkross i olika storlekar. Sedan slipat och ytbehandlats med en såpvariant. Får hålla tummarna för att det inte spricker under härdningen de kommande månaderna. Kan nu fortsätta med badrumsväggarna och inredning. 


Skogsträdgården har fått en hügelbädd i form av en låda, 1,8 lång och 0,8 m bred. Den är fylld med sly, kompost och jord och klar att börja odla i nästa år.


Har också beslutat att bygga om massugnen. Sekundärförbränningen fungerar inte, kammaren (bakugnen) är för långt ifrån eldstaden. Ombyggnaden går ut på att skilja massugn och bakugn och addera en kammare för sekundärförbränning i anslutning till eldstaden. Eftersom det blir en omfattande förändring, nästan som att bygga ny massugn, gör vi det som en kurs i hur man bygger massugn. Kursen blir troligen av i mitten av januari med Johannes Riesterer som kursledare.


15.06.2021

Skogsträdgården har fått några nya plantor och virke till inglasad odlingsbänk har sågats. Har också flisat en del gallringsrester och spridit flisen runt de planterade växterna. Finns fortfarande mer att städa på tomten.


Badrumsgolvet har slipats. Terrazzon klarade inte slipningen pga för porös betong, för tunn terrazzo och för mycket bom (områden där terazzon inte fästs till betonggolvet). Skall göra ett helt nytt badrumsgolv i höst, denna gång med proffshjälp.


01.05.2021

Är tillbaka i halmhuset efter en lång vinter. Har inte kunnat besöka huset pga Corona-stängda gränser. Huset har klarat vintern bra, inga skador har upptäckts. Skogsträdgårdens alla fjolårsplanterade växter verkar också ha övervintrat bra.


De senaste veckorna har jag röjt på tomten och ympat en del träd, bla äpple på rönn. Inne får jag fortsätta med bad, kök och trappa.


09.11.2020

Då var höstjobbet klart. Badrummet har fått duschväggar av glas och slutputsade väggar. Köket har fått två bänkstommar samt en bänkskiva med diskhov och ny blandare. Dessutom ny belysning i taket. Gaveln utvändigt mot sjön är nu färdig med putsad sockel och brädfodring runt fönstren. 


Nästa byggomgång tänker jag fortsätta med badrummet och köket och sedan ta i tu med trappan upp till loftet.


21.07.2020

Coronan med två karantänperioder i Norge har försenat bygget. Har börjat med ett kök som jag gör av ask jag sågade hos en granne för några år sedan. Det blir ett Shaker inspirerat kök i helträ (inga fiberskivor). Badrummet får vänta tills jag har installerat diskbänk med tillbehör. 


Planteringen har lyckats bra, endast fikonet har dykt under, det blev uppätet av mördarsniglar.


Hoppas kunna spendera mycket tid på Fröholmen i höst, dags att få kök och badrum färdiga.


13.05.2020

Då är det miljövänliga linoleumgolvet klart. Det blev en del oväntad slipning av betonggolvet före spackling och läggning. Men ett gott underarbete var nödvändigt för det goda slutresultat.


Några nya plantor har inhandlats från Svartbäckens handelsträdgård. Bland annat hoppas jag att persika och fikon skall överleva och ge skörd om några år.


Ett nytt golv öppnar upp för nya delprojekt. Förutom badrummet kan jag nu också börja med bla köket.

 

02.05.2020

Då var den sista gavlen färdig. Det betyder att det gamla membranet har tagits ner, en säck cellulosaisolering satts in i hålrum, nytt membran uppe, läkt och träspån spikade.

Artikeln i Åter 2/2020 är i tryckeriet och dyker snart upp. Finns också här.


Badrummet och linoleumgolvet är på tur. Några nya plantor till trädgården skall inhandlas och planteras kommande vecka.  


06.04.2020

I dessa Coronatider har jag blivit strandsatt vid halmhuset. Det betyder att jag har kunnat dra igång några projekt. Den sista gaveln håller på att färdigställas, jag har fått de beställda dushväggarna till badrummet, fått upp snickeritältet och slipat golvet för linoleumläggning. Dessutom har jag skrivit en artikel till tidningen Åter, den kommer troligen ut senare denna månad.


De närmsta veckorna tänker jag avsluta ovanstående projekt. Har också börjat fundera på väggfärger (innomhus) och ett hemmasnickrat kök. Och den nya ektrappan skall också upp.


16.02.2020

Då har jag lyckats bli pensionär. Hoppas därför kunna spendera mera tid vid halmhuset. Viltstängslet har kommit upp och några projekt inomhus har påbörjats. 


13.01.2020

Hösten har gått åt till att förbereda olika project både inomhus och utomhus. Mycket av tiden har spenderats på att bli pensionär, har inte lyckats fullt ut med det än. Planerar att anlägga en skogsträdgård med exotiska fruktträd och buskar. Första steget blir att sätta upp ett viltstängsel runt halva tomten. 

Inomhus hoppas jag badrummet och köksgolvet blir helt färdiga innan våren. Resten av huset skall också bli färdigt i år. Dessutom hoppas jag att grunden till skogsträdgården skall vara anlagd.


19.10.2019

Loftgaveln mot sjön är nu äntligen klar. Måste byta ut membranet i väggen  (fåglarna hade hackat många hål i det), fylla på med mer cellulosaisolering, sätta upp nytt membran, sätta upp läkt och spika spån. Balkongen börjar också bli färdig. Huset börjar likna den ritade bilden på startsidan.

Har inte lyckats bli pensionär än, administrativt krångel försenar. Har dock gått ned i arbetstid och har därför mer tid till att bygga på huset. Hoppas hinna putsa socklarna med geobetong och fixa den sista gaveln innan nyår.





30.05.2019

Så har huset fått sin nya färg tack vare parallelljobb av putskursens delatgare och några proffsputsare. Återstår litet jobb med balkong och gavlar innan huset har fått sitt slutliga utseende. Har så smått börjat planera nästa projekt, en skogsträdgård, men först skall insidan av huset bli klar.


09.03.2019

Nytt år och nya utmaningar. En tredagarskurs för färgputsning av huset startar den 19.05. Anmälningar till Kurs med Tradition. Året hittils har jag ägnat året åt att såga upp en ek, den skall bli till trappor och annan inredning.


03.12.2018

Året närmar sig slutet och dags för en sammanfattning. En kort sådan eftersom det inte har hänt så mycket. Jag har fått ta det lugnt pga mitt inte helt återställda knä. Har mest städat, både inomhus och utomhus. Utsidan på huset blir färdigt först nästa år, blev för kallt och därmed för sent att fixa gavlar och få den sista färgputsen på plats.

Planerna för nästa vår är att köra en putskurs (utomhus) med kalk. Huset skall få en fin gul färg. Nästa år kommer jag troligen att få mycket mera tid för byggande eftersom jag planerar gå i pension. Då skall huset bli helt färdigt.

 

28.03.2018

Så har ett nytt byggår börjat. Har fått putsat inomhus, börjar bli klar. Elen är i huvudsak dragen. Vi (eller alla utom jag) förbereder en tadelakt kurs om två veckor. Då skall en skorsten få en superyta. Jag ligger som best och väntar på operation efter ett fall i en trappa med en avsliten sena i höger knä som följd. Kursen blir av men utan mig. I övrigt hade jag tänkt satsa på utsidan i år, hoppas att både huset och omgivningarna skall vara helt färdiga. Det mesta av byggaktiviteten blir nog i höst när jag har slängt kryckorna.


29.12.2017

Året går mot sitt slut och jag har flyttat in i en del av det nya huset. Kommunen gav en fin julklapp genom att bevilja slutbesked. Återstår en hel del byggande men en milstolpe är nådd. I början av det nya året har jag tänkt jobba med badrummet och inredningen av kök och loft. När vädret tillåter utomhusarbete planerar jag att färdigställa utsidan av huset och kanske också börja med trädgården. Funderar också på att ordna en tadelaktkurs i vår, får se hur det går denna gång.


12.11.2017

Blev en del ändringar i byggplanerna plus en del extra jobb på bygget pga jag inte fick förlängt  bygglov (ändrade regler enl kommunen). Har därför koncentrerat mig på att få bygget tillräckligt färdigt för att kommunen skall kunna godkänna ett slutbesked. Har fått lägeskontroll utfört och sotaren har godkänt massugn och skorsten. Har också fått putsat både ut- och invändigt. Lergolvet har fått två och ett halvt lager linolja och är klart för sista lagret kokt linolja. Elen är klar i källare och vardagsrum.

Ansökan om slutbesked är inskickad och nu väntar jag på ett positivt besked från kommunen. Hoppas jag kan flytta in till Jul!


09.08.2017

Som vanligt hann jag inte med allt det jag hade tänkt. Har fått de hyvlade bräderna levererade, andra lagret på lergolvet klart och en del golvjobb i badrummet avklarat. Lergolvet behöver ett tunt lager ytterligare före linoljebehandlingen. Ca 8 löpmeter yttervägg, andra lagret är också gjort. Största jobbet var gaveln mot sjön, där har det sönderhackade membranet tagits bort, isolering fyllts på och nytt membran satts upp. Har också spikat spån på gaveln som numera är färdig.

De återstående byggdagarna i år skall jag ägna åt balkongen och badrumsgolvet.


24.06.2017

Midsommar och start på två veckors husbyggnad. Det andra och sista lagret lergolv läggs i början av kommande vecka. Jag skall också få de egensågade och numera  hyvlade ek och asp bräderna levererade. Hoppas få en del väggar lerklinade (andra lagret) och husgavlarna täcka med takspån. En del jobb på badrummet hoppas jag att jag också skall hinna med.

Ser ut att bli en regnig period den närmaste tiden vilket betyder att jag mest kommer att jobba inomhus.


20.04.2017

Det första lagret av lergolvet är nu lagt och ligger på tork. Kursdeltagarn i kursen "Hur man lägger lergolv" gjorde en bra insats. Nästa lager läggs senare i vår. Efterföljande ytbehandling med linolja sker i början av sommaren.

Lerbyggeföreningen har varit på besök och vi gjorde en "prova på" lerklining av en väggsektion. Sedan följde föreningens årsmöte.

Badrummet är nu klart för det slutliga golvet. Det blir ett terrazzogolv om en mindre test faller väl ut.


10.01.2017

I vår planerar vi en kurs i hur man lägger lergolv. Lergolvet läggs i vardagsrummet. Kursen blir troligen den 10 - 11 april (de första dagarna i påskveckan). Anmälan kan göras på http://www.sv.se/avdelningar/sv-vastmanland/kurser/lergolvskurs--48321/.


02.01.2017

Nytt år med nya tag. I julhelgen har jag putsat den sista halmbalen. Har också fått massugnen nästan klar, återstår färgläggningen. Har hyvlat ekpanel till dörrfoder och skaffat material till badrummets tak och golv. Utvändigt har inte mycket hänt.

Den senaste månaden har jag sinkats av en stukad fot efter ett fall i trappa. Foten är nu OK igen. De kommande månaderna kommer jag att främst jobba med badrummet.


24.10.2016

Golvvärmen fungerar nu klanderfritt. De sågade bräderna blir hyvlade som bäst. Takstegen är också på gång. Hoppas massugnen blir klar v 49 och kan godkännas av sotaren. Har tänkt (nästan) klart vad gäller badrummet och börjat handla in material. Skall göra några tester innan jag bestämmer mig definitivt. Har också börjat planera vårens lerkurs; i år blir det lergolv.


25.09.2016

Det blir tyvärr ingen tadelaktkurs; ingen anmäld. Skall fundera på alternativa tekniker. Har nu också fått in golvvärmen.


29.08.2016

Så är byggsemestern slut sedan någon vecka. Badrumsväggarna är på plats och ler/kalk klinande. Några ytterligare solfångarrör är installerade på taket. Sedan hann jag inte med så mycket mer än att städa och förbereda kommande storverk. Inga anmälda än till tadelaktkursen.


21.07.2016

Halva byggsemestern har gått och det finns mycket att göra fortsättningsvis. Har nu fungerande solvärme, fått in provisoriskt kallvatten i köket och lärkspånen till gavlarna har blivit levererade. Återstår att få upp takspånen på gavlarna och förbered badrumsväggarna för höstens tadelaktkurs.


23.06.2016

Inte mycket byggande på sistone, har fått solfångarna nästan inkopplade (fattas två kopplingar). Har min semester i juli detta år. Då hoppas jag att jag får yttergavlarna klädda med lärkspån. I dag fick jag klart med höstens kurs; det blir en kurs i tadelakt (+ litet marmorino). Max 5 deltagare skall göra badrumsväggar 30.9 - 1.10. Vuxenskolan arrangerar som vanligt. Se vidare här.


09.04.2016

Vårens lerkliningskurs har avslutats, se här. Vi hann med att grovputsa halmbalsvägg, putsa mellanlager inne med lerputs och ute med ler/kalk puts. Har också eldat småbrasor i massugnen för att torka ut ugnen och skrotstenen.

Har börjat fundera på golvbeläggning och duschhörnan på toaletten. Hoppas jag får dom färdiga i år.


02.03.2016

Nu är massugnen (nästan) klar! Vi testedade den måndag kväll med gott resutat, gott drag direkt. Det som återstår är en ytputs och den appliceras när ugnen är helt uttorkad och jag har bestämt färgen. Kolla här för bilder.

Väljer att publicera nya hemsidan nu. Den innehåller mindre material än den gamla (än så länge). Jag behöver publicera den nu eftersom jag inte annars kan kolla att länkarna fungerar.



19.02.2016

Så skall vi göra ett nytt försök att få bakugnen färdig. Darius kommer den 29.2 och jag hoppas att vi kan elda i den för första gången den måndagkvällen. Har gjort en hel del på den nya hemsidan, hoppas att jag kan lansera den inom en månad. Vårens lerkliningskurs är klar för anmälan, se här.



19.12.2015

Ingen eldning i ugnen än, ett spjäll och bakugnsvalvet saknades vid fortsättningen den 3 des. Däremot är skorstenen och murningen av massugnens utsidan färdig. Ugnen blir klar i januari.

Nästa års lerkliningskurs (den sista?) blir preliminärt den 31.3 - 2.4.


God Jul och Gott Nytt År



27.11.2015

Dags att göra klar massugnen. Alla intresserade är välkomna att hjälpa till den 3-4.12. Johannes har lovat att vi kan elda i den den 4.12. Skall bli kul. Solfångarna kopplas in först till våren.



13.10.2015

Efter en händelserik vecka är nu ugnsmurningskursen avklarad (se under Kurser & Besök). Ugnarna blev inte klara på kursens 4 dagar och skall färdigställas om tre eller fyra veckor. Taket över köksdelen är nu belagt med skiffer och badets ruterfönstret inputsat. Återstår att koppla in solfångarna före vintervilan. Skall också försöka göra något åt gavlarna.


01.07.2015

Har inte hänt så mycket sedan sist. Litet mera putsarbete ock elinstallationer.  Solfångarstativet är också på plats på taket. Kursen i murning av finsk massugn är nu klar för anmälan.



26.05.2015

Vårens lerkliningskurs är avslutad med gott resultat. Numera är hela utsidan putsad med grovputs och vardagsrumsdelen har också putsats med ett andra putslager På husets insida finns bara ca två m2 halmbalsyta kvar att putsa. Solfångaren kommer upp senare denna månad och VVS och El tar samtidigt ett steg framåt. Under kommande korta semester skall jag försöka göra något åt gavlarna och balkongen. Sent i höst planerar vi en kurs i murning av massugn, en energieffektiv typ av kakelugn, info senare. Skall också försöka hinna med den nya hemsidan.



24.03.2015

Huset har klarat sig bra över vintern. Värmen har varit ca 12 C inomhus. Ventilationen har också varit i gång och torkat ut eventuell fukt. Har inte skrivit mycket på hemsidan eftersom en förbättrad hemsida är under utformning. Ser fram mot lerkliningskursen i maj.



08.12.2014

Så närmar  sig slutet på byggåret 2014. Huset har isolerats med cellulosafiber i taket och de stora fönstren och fönsterdörrarna är inne. Återstår fyra småfönster och isolering i fönstersmygarna. Återstår också en dag av byggande detta år. Låste om mig för första gången senaste helg. Huset skall nu vara tätt och jag satte på husets första värmeelement i går. Förväntar mig att innetemperaturen blir några grader över utetemperaturen. Jag är nu kvitt alla presenningar fladdrande från tak och väggar. Gavlarna får jag ta itu med nästa år.



20.10.2014

Har äntligen fått tid att uppdatera hemsidan. Hösten har varit ganska hektisk under den tid jag kunnat vara på bygget. Lerkliningspartyt (se under Kurser & besök) var effektivt och vi hann putsa de flesta innerväggar. Det vattenskadade yttertaket har nu ett nytt membran och är skifferbelagt.  Det mesta av innertaket har jag pappat. Återstår att blåsa in cellulosafiber. Fönstren är beställda, den sista leveransen kommer nästa månad. Med fönstren inne är huset tätt och isolerat, dags att sätta på värmen innan vintern slår till. Det är efterlängtat kan ni tro.



01.09.2014

Höstens kliningskurs är inställde. Det blir ett lerkliningsparty i stället. Mera info under fliken Kurser & besök.



12.06.2014

Efter vårens kliningkurs, starten på kliningen inomhus samt en hel del städande börjar huset se nästan färdigt ut. Ser fram emot höstens byggande, då skall jag avsluta takarbetet och hoppeligen få in alla fönster. Då kan jag ta ned den sista presenningen, skönt. Det blir en kliningskurs i höst också och jag hoppas att vi får upp  en stor del av det första lagret lerputs på innerväggarna.


Med taket klart och fönster inne är det dags att koppla på värmen och flytta in. Sedan är det bara golven, de sista putslagren inom och utomhus, det elektriska, VVSen, köksinredningen, massugnen, mellanväggarna, skärmtaket ovan ingången .... Ser ut om jag har att göra några år till.



08.05.2014

Våren har kommit och därmed har också byggsäsongen inletts. Har än så länge mestadels städat i huset och på tomten, sågat bräder till panelen på gavlarna och förberett lerkliningskursen. Har hittills 4 anmälda till kursen. Planerar att göra det mesta av byggandet i höst när det är lättare att få semester.

 


17.01.2014

Dags för en sen uppsummering av fjolåret. 2013 gick inte alls efter planerna, fick inte alls byggt så mycket som jag hade planerat. Det som gick enligt planerna var lerkliningen. Vi hade ett par bra kurser och jag tyckte vi hann med mycket. Fick också upp en del av skiffertaket och plåttaket (som sedan solfångarna skall vila på). Resten av året var mest bedrövelser. I början av juni slet jag av en sena i knäet, opererades och gick på kryckor mest hela sommaren. När jag på höstkanten kunde ta mig ut till bygget upptäckte jag en vattenskada; taket hade läckt. Måste ta bort stora delar av takets mögliga cellulosaisolering och en del av en halmbalsvägg.  Halmbalsväggen är återuppbyggd men cellulosaisoleringen i taket saknas fortfarande. Vattenskadan tärde hårt på penga och tidsbudgeten och gjorde att jag inte hann få in några fönster. Huset har alltså stått kallt ännu en vinter.


Hoppas 2014 blir ett bättre byggår. Planerar som bäst årets lerkliningskurs, som går i slutet av maj.



23.09.2013

Alla årets kurser är nu färdiga. Tack alla deltagare. Några bilder med kommentarer finns under Kurser & besök. Där finns också en länk till TV4s reportage från halmbalsbygget.

Hoppas vi kan ha en lerkliningskurs kommande vår också. Inkommande lördag planerar jag en lerkliningspartaj om vädret tillåter. Alla är välkomna, inga lerkliningserfarenheter fordras. Kolla med mig på telefon på torsdag.



19.09.2013

Länge sedan förra inlägget. Har hoppat kring på kryckor mest hela sommaren och bara kunnat besöka bygget en gång under hösten. Upptäckte då en vattenskada (taket läckte), som ledde till att en del takisolering och några halmbalar i toaväggen måste tas bort. Har varit upptagen av detta + lerkliningskursen och därför inte haft tid till någon uppdatering. I morgon börjar skifferläggningskuren. Mer om kurserna senare. Jag blir kvar en vecka till och kanske avslutar vi byggperioden med ett putsarpartaj i helgen om en vecka.



11.06.2013

Förra veckans stora begivenhet var skifferläggningskursen. Tyvärr slet jag av en sena i knäet just före kursstart och kunde inte vara med. Men kursen blev av och resulterade i några m2 skiffertak. Har själv inte sett resultatet, bara bilder. Den som missade vårens kurser får en ny chans i höst, då går båda kurserna på nytt i september. Själv missar jag en del byggande i sommar men hoppas kunna komma igen i höst med friska tag.



22.05.2013

Så har en ny vecka gått med intensivt byggande. Invändigt har allt pappats (vindskyddspapper har satts upp) och cellulosafiber har blåsts in både tak och gavlar. Återstår en dag innan allt är klart. Lerkliningskursen har resulterat i två klinade väggsektioner. Vi har också gjort prover med olika kliningsresept och en färgsvariant. Proven skall ytbehandlas och får sedan stå ute över vintern för att testa hållfastheten av ytskiktet. Rapport kommer senare.


Takläggningskursen om två veckor ser också ut att bli av (se vidare på www.sv.se). Anmälan till sv. Planerar också att köra några kurser i höst, oklart vilka än så länge.



12.05.2013

Så var det dags för en liten rapport från bygget. Har haft problem med att komma ut på nätet och in på min hemsida, därav det det långa uppehållet. Nu skall det fungera.


Har haft byggsemester den senaste veckan och byggt en del inne i huset. Bla har jag dragit ventilationsrör och klätt insidan av gavlarna med diffusionsöppen pappmembran. Ett par dagars jobb återstår innan vi kan fylla gavlar och tak med cellulosafiber. Nu skall jag förbereda för lerkliningskursen senare den inkommande veckann Gaveln mot vändplan (utsidan) är numera inklädd med membran.



17.3.2013

Nytt år och ny byggsäsong. Börjar så smått att bygga på huset invändigt för att kunna fylla cellulosaisolering i tak och gavlar. Litet brädsågande skall jag också försöka hinna med. Har fått ett preliminärt datum för lerkliningskursen, fredag och lördag 17 - 18.5. Återkommer med mer info när sådan finns.



14.12.2012

Då var det dags att summera det gågna året. Beslöt att inte stressa in värmen i huset i år. Arbetet med gavlarn är nästan klart, återstår en gavel mot vändplan. Många konstiga vinklar och svårigheter att komma åt alla skrymslen försenade arbetet. Underlaget till balkonggolvet är också klart. Halmbalsväggarna är uppe, allt klart utom en del av övergångarna mellan tak-halmvägg. Cellulosaisoleringen klar i vardagsrumstaket, dock inte i det övriga taket. Alla gavlar och vägganslutningar skall göras klara innan den sista isoleringen sprutas in. Två tillfälliga fönster och en dörr är monterade, detta gör att huset nu är ganska vindtätt. En av fyra halmbalsväggar är putsad. Presenningar täcker fortfarande största delen av huset, Presenningarna på taket skyddar membranet för UV strålning och de andra skyddar halmväggarna för direkt regnpåslag.  Innomhus har jag nu en fungerande vattentoa.


Nästa vår skall vi göra gavlarna helt klara och spruta in den sista cellulosafibern. Efter det kan vi starta med takläggning, plåt under solfångarna och skiffer resten. Hoppas kunna ordna en kurs i hur man lägger skiffertak och en kurs i lerklining av halmbalsväggar, allt i maj eller början av juni. När hösten kommer hoppas jag att allt är klart för att koppla på värmen i huset och att köra alla presenningar till återvinningen.



27.9.2012

Vecka 38 var händelserik. Alla balväggar är nu uppe i höjd med loftgolvet. Gaveln mellan husdelarna är klar och cellulosafiber har blåsts in i vardagsrumstaket. Har haft besök av VLT och Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Är ca en veckas arbete från att kunna koppla på värmen i huset.



8.9.2012

Har sedan sist varit ett par helger på bygget. Mest städning, men också några varv halmbalsvägg. Hela vecka 38 kommer jag att vara på plats och bygga vidare, ser då om det blir möjligt att få in värmen i huset före vintern kommer. Chansen finns fortfarande.



21.08.2012

Så var halmhuskursen avklarad. Sex kursdeltagare fick lära sig att bygga väggar med halmbalar och att lerklina dem, allt under ledning av Ulf Henningsson. Två väggsektioner byggdes upp av halmbalar och en vägg klinades på utsidan. Tack alla medverkande. En tidningsartikel med mera detaljer kommer i Gröna Draken nästa månad. Fick inte med mig kameran hem så inga nya bilder kan laddas upp förrän om två veckor. De återstående halmbalsväggarna byggs upp under några förlängda veekendar, hör av er på telefon eller mail om ni vill få en praktisk erfarenhet av hur det går till att bygga halmhus.



05.06.2012

Halmhusbyggarkursen är bestämd till 9 tom 11 augusti, Studieförbundet/Vuxenskolan står för arrangemanget och tar upp anmälningarna. (http://www.kurser.se/Halmhusbygge_med_lerklining_181985.htm). Jag har själv varit på några liknande kurser tidigare och tyckt att de har varit mycket givande. Hoppas på en bra kurs och bra väder.


Har sedan sist byggt på huset en vecka. Snickarn och jag har förberett för höstens kurs. Vi har satt upp hörn i trä för att halmbalarna skall få något att stöda sig mot. Vi har också förberett för fönster. Hoppas också att vi skall hinna få gavlarna klara för cellulosafyllning. Gaveln mot sjön  har fått två hörn.


Kommer inte att hinna sätta in halmbalarna i väggarna, byggsemestern är på väg att ta slut. Hoppas dock på ett gynnsamt skördeväder, goda balningsförhållanden och att balarna kan övervintra i huset. Huset får stå kallt i vinter under ett tak av presenningar.



29.04.2012

Har under vinterns lopp besökt huset några gånger för att se om det klarat stormarna. Det har det gjort. Har också passat på att såga nya asp och ekbräder. Ser också ut som om en halmhusbyggarkurs kan ordnas andra helgen i augusti. Snickarn och jag skall jobba med att göra gavlar och trähörn till huset vecka 21. Årets byggsäsong  blir i augusti med väggresning, putsning och takläggning. Hoppas slippa de flesta presenningar till nästa vinter, innan vargavintern kommer. För denna profetia vill jag inte se förverkligad:


För länge sen i sagans värld

tre grisar sökte en egen härd

Bror duktig satte gedigen prägel

han byggde ju ett hus av tegel

Den andra grisens vision framträder

han byggde sitt hus av bräder

Den tredje drömde och nynna en psalm

sen fixa han till en koja av halm


Vargen som kom ville grisarna illa

men Duktig satt trygg i sin tegelvilla

Den andra nu säkert vargen räder

han sitter och darrar bak väggar av bräder

Halmhusets herre som tänkte så stort

med honom har vargen nu kråset smort


Å sensmoralen vi komma till

bygg gärna men inte som vargen vill


Magnus



Nej, det här duger inte i dagens energisnåla tider, så här skall det vara:


I de nu så moderna tider

två grisar sitter i kylan och lider

Bror Duktig i sin tegelvilla

håller värmen genom att inne grilla

Han i huset av bräder

han kör med många lager kläder

Men grisen i huset av halm

han håller sig säkert varm

han bor i sin värmevison

en halv meter halmisolation


... men sensmoralen blir densamma



05.11.2011

Dags att sammanfatta årets byggnation. Byggandet har gått ut på att göra allt klart för att kunna resa halmbalsväggarna kommande vår. Sockeln är klar, balarna finns på plats, leran är beställd. Innan vi sätter upp halmbalsväggarna skall  hörn i trä, fönster och dörröppningar göras. I vinter skall jag också göra allt klart för fukthaltsmätningar i en halmbalsvägg.



01.09.2011

Årets mest intensiva byggperiod är nu avklarad. Yttersidan av huset har inte förändrat sig nämnvärt, presenningarna täcker fortfarande tak och väggar. Taket har dock fått ett vattentätt membran på ovansidan av takstolarna och ströläkten är skruvad. Eftersom membranet inte är UV beständigt har vi lagt på presenning. I källaren har vattnet blivit inkopplat och största delen av avloppet är klart. Inne i huset är en mellanvägg klar.


Grävmaskinen jobbade i två dagar med att snygga till tomten. Har därför kunnat plantera de första bärbuskarna och fruktträden. Det har också blivit gott om plats för halmbalarna, som anlände för två veckor sedan.


Senare i höst hoppas jag hinna med att göra lilla taket över köket. Skall också försöka få tag på lera till lerkliningen. Planerar en kurs i halmbalsbyggning till försommaren 2012.



03.08.2011

Så var det dags för höstens byggsväng. Har planerat att vara på Fröholmen från den 6.8 och tre veckor framåt. Tyvärr har min snickare gått och blivit industrianställd och kan därför inte vara med i höst. På den positiva sidan verkar jag få några riktigt bra halmbalar, hårdpressade och något större än standard. Får se hur långt jag hinner. Nästa uppgradering av hemsidan i september.



15.06.2011

Har genomfört vårens byggperiod. De senaste två verkligt varma veckorna har jag sågat mera aspbräder, fått socklarna gjutna och de sista två stolparna resta. Har också börjat putsa i källaren. Det har börjat klarna hur yttertaket skall göras, hur VVSen skall kopplas och husautomationen skall installeras. Tyvärr verkar det som om det blir ont om halm nära mig i höst, det har varit för torrt för att höstvetet skall växa bra.


Nu när socklarna är klara kan vi börja med gavlarna under taken (den del av väggen som skall fyllas med cellulosafiber) och fönster och dörrar. Vi kan också sätta upp membranen i taken inför fyllning med cellulosafiber. Men allra först skall en grävmaskin göra klart runt huset och resten av tomten. Allt detta efter industrisemestern. Sedan får vi se hur det går med tillgången på halmbalar.



01.05.2011

Har inspekterat huset några gånger i vinter. Huset verkar ha klarat vintern bra, inget vatten har läckt in fastän det har varit mycket snö på taken.


Har inte gjort något åt huset än i år, däremot har jag sågat bräder av asp till innertaket. Dessa skall nu torka till i höst och sedan hyvlas med spont. Har några aspstammar kvar att såga för att det skall räcka till alla taken.


Planerna just nu är att de kommande två veckorna bygga formar till husets socklar. Socklarna skall vara underlag för halmbalsväggen. Socklarna byggs upp med skumglasskivor ytterst och sedan fylls formarna med skumbetong. Sedan kan en grävmaskin göra färdigt runt huset och den övriga tomten. Halmbalarna kommer inte på plats förrän i höst (om höstens halmskörd inte regnar bort). Har byggsemester i månadsskiftet maj/juni och i augusti.



02.01.2011

Nytt år och nya utmaningar. Kommer den närmsta tiden att utvidga hemsidan med några nya flikar, speciellt under energirubriken. I vår skall jag gjuta socklarna till halmbalsväggarna. Sedan hoppas jag att jag också lyckats få tag på halm till balproduktion. Det verkar vara betydligt svårare än planerat. Har tänkt tillverka byggbalar från stora runda halmbalar. Lyckas det behöver jag inte vänta till hösten för att få tag i lämpliga balar.